زیبایی در بستر فاجعه – بلادنیوز
زیبایی در بستر فاجعه – بلادنیوز
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری بلادنیوز، هفدهمین رویداد ملی موسیقی نواحی ایران کار خود را از پنجم اردیبهشت 1404 در بندرعباس آغاز کرد. شب نخست این رویداد طبق روال عادی و در میان استقبال علاقهمندان به موسیقی برگزار شد و گروهها به اجرای قطعاتی از موسیقی نواحی مختلف ایران پرداختند.
شب دومِ این رویداد اما تحت تأثیر حادثه انفجار در بندر شهید رجایی بود. روز شنبه 6 اردیبهشت 1404 ـ حوالی ظهر بود که خبر انفجار در بندر شهید رجایی منتشر شد. تنها ساعتی بعد بود که همه چیز تحت تأثیر این حادثه قرار گرفت. وقتی ابعاد این حادثه مشخص شد، برگزارکنندگان رویداد ملی موسیقی نواحی ایران با همراهی هنرمندان حاضر در این رویداد، تصمیم گرفتند تا شب دوم را به سوگوارهها و غمنامههای موسیقی اقوام اختصاص دهند تا به این شکل، همراهی و همدردی خود را با مردم جنوب ایران اعلام کنند.
در این شب گروههای مختلفی به صحنه رفتند و هر کدام به زبان و موسیقی منطقه خودشان به سوگواری پرداختند. در ادامه نگاهی به برخی از این اجراها داریم:
غمنامه لُری در رثای اسکله خونین
«کیخسرو طاهری» مقامخوان و شاهنامهخوان کهنهکار از منطقه باشت و باوی در استان کهگیلویه و بویراحمد، با اجرای مقامهای سوگخوانی لری، این سوگ ملی را پاس داشت.
نوای سوزناک و اصیل طاهری، همراه با کمانچه «میلاد خالویی» و نِی «جاوید جمالی»، شنوندگان را به عمق احساسات موسیقی لری برد؛ نغمههایی که از ریشههای اندوه در فرهنگ مردم لرزبان بر میخیزد و روایتگر فقدان، سوگ و مشقت روزگار است.
کیخسرو طاهری در بخشی از این اجرا نوای «یار یار» را با سوز و گداز اجرا کرد؛ قطعهای غمانگیز از دل فرهنگ لری که معمولاً در زمانهای فقدان و مصیبت در کوهستانها و دشتها شنیده میشود.
کیخسرو طاهری در گفتوگو با خبرنگار بلادنیوز گفت: «اجرای امشب من تحت تأثیر حادثه انفجار اسکله شهید رجایی، غمگینانه بود. این اتفاق دل همه ایرانیان، حتی آنان که در خارج از این سرزمین هستند را به درد آورد. ما نیز از طرف جامعه هنری، بهعنوان خدمتگزاران فرهنگ و هنر، با سوگ مردم بندرعباس همراهیم.»
ما ریشههای موسیقی این مملکت هستیم
«غفور محمدزاده» (خواننده، نوازنده و پژوهشگر موسیقی) و «رسول دوستی» دو هنرمندی بودند که از خراسان جنوبی به بندرعباس آمده بودند. آنها در این رویداد، ساز و آوازی پر از سوز و گداز را در همدردی با مردمان جنوب، اجرا کردند.
غفور محمدزاده درباره رویداد ملی موسیقی نواحی که هفدهمین دوره خود را در استان هرمزگان برگزار کرد، گفت: باید یک طفل نوپا را در نظر بگیرید که هر چه سن او بیشتر میشود میتواند راه برود، در مسابقات شرکت کند و به عنوان یک دونده حرفهای جایزه بگیرد و در این مسیر پختهتر شود. جشنواره موسیقی نواحی هم باید به همین شکل باشد؛ یعنی اگر دوره هفدهم را با دوره اول مقایسه کنیم، باید به پختگی لازم رسیده باشد. حال رسیدن به این پختگی در نحوه انتخاب آثار و دعوت کردن هنرمندان مشخص است، ولی توقع داریم به لحاظ بودجه و مالی همانطور که به جشنوارههای دیگر مانند موسیقی فجر رسیدگی میشود، به این جشنواره هم توجه شود. علت هم این است که ما ریشههای موسیقی این مملکت هستیم. موسیقی نواحی ایران بنیان و اصل موسیقی ایرانی است و اگر در هر منطقه یک هنرمند دلسرد شود و این هنر را رها کند، به زودی شاهد از بین رفتن موسیقی نواحی میشویم.
شروهخوانی در سوگ فاجعه بندر شهید رجایی
«محمد رام» با عودنوازی و «مجید ایرانمنش» با شروهخوانی، بخش دیگری از دومین شب رویداد ملی موسیقی نواحی ایران را شکل دادند. آنها برای اجرایشان، شروهخوانی را انتخاب کرده بودند تا اینگونه با مردمان جنوب همدردی کنند.
محمد رام درباره این اجرا گفت: قبل از فاجعه بندر شهید رجایی، قصد به نمایش گذاشتن اجرایی شاد را داشتیم، اما در پی این رخداد ناگوار تصمیم گرفتیم روی فضاهای غمگین مانند همین شروهخوانی تمرکز کنیم.
محمد رام درباره انتظاراتش از رویداد ملی موسیقی نواحی به خبرنگار بلادنیوز گفت: برگزاری این رویداد اتفاق مثبتی است و امیدوارم هر سال بهتر هم بشود. موسیقی جنوب هرمزگان ترکیبی از موسیقی کشور هندوستان و مناطقی از کشورهای عربی و آفریقایی است؛ به همین دلیل ظرفیت بالایی برای پرداختن به آن وجود دارد. هنرمندان بسیاری در استان هرمزگان هستند که میتوانند الگوی خوبی در موسیقی باشند ولی گمنام ماندهاند؛ امیدوارم که در آینده از آنها بیشتر استفاده شود و از آنها بیشتر بشنویم.
دشتیخوانی کرمان در سوگ بندر
«حسن سالار» خواننده و «علیرضا امیری» نوازنده نی، اجرایی در آواز دشتی به صحنه بردند که پر از اندوه بود.
حسن سالار به خبرنگار بلادنیوز گفت: ما هم مانند دیگر هنرمندان موسیقی نواحی، برای ادای احترام به خانواده بازماندگان و حادثهدیدگان بندر شهید رجایی با ساز و آواز، بخشهایی از موسیقی کرمان را اجرا کردیم. به هر حال موسیقی سوگ بخشی از موسیقی کرمان است که در نابسامانیهای روزگار خوانده و نواخته میشود.
سالار درباره تأثیرگذاری جشنواره موسیقی نواحی تأکید کرد: بی تردید جشنواره موسیقی نواحی اتفاق بسیار خوبی است و در چند دورهای که دراین جشنواره شرکت داشتم تجربههای بسیار خوبی به دست آوردم. به این دلیل که در این جشنواره همه اقوام ایران به دور هم جمع میشوند و با ساز و گویش و لهجه منطقه خود به هنرنمایی میپردازند.
هفدهمین رویداد ملی موسیقی نواحی ایران قرار بود از 5 تا 8 اردیبهشت 1404 در استان هرمزگان برگزار شود؛ اما این رویداد در روز دوم و همزمان با وقوع حادثه انفجار در بندر شهید رجایی بندرعباس، فضای محتوایی خود را به سمت سوگوارهها تغییر داد.
این رویداد پس از اعلام عزای عمومی در استان هرمزگان به کار خود پایان داد.
انتهای پیام/؛