پیام تلخ اتحادیه اروپا به جمهوری آذربایجان – بلادنیوز
پیام تلخ اتحادیه اروپا به جمهوری آذربایجان – بلادنیوز
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری بلادنیوز، جوزپ بورل، نماینده عالی روابط خارجی و سیاست امنیتی اتحادیه اروپا در بروکسل خبر داد که وزرای خارجه اتحادیه اروپا پیشنهاد تمدید مأموریت نظارت بر مرز در ارمنستان را تأیید کردند. آنها همچنین تصمیم گرفتند مذاکرات برای آزادسازی ویزا با ارمنستان را به مرحله فعال منتقل کنند.
جوزپ بورل اعلام کرد: ما تصمیم گرفتهایم مأموریت خود را در ارمنستان تقویت کنیم تا گشتزنیهای بیشتری را در مناطق حساس مرزی مستقر کنیم. ما همچنین حمایت احتمالی از ارمنستان تحت صندوق صلح اروپا و آزادسازی ویزا برای ارمنستان را در نظر خواهیم گرفت.
صندوق صلح اروپا به بروکسل این فرصت را میدهد تا ظرفیت دفاعی کشورهای غیر اتحادیه اروپا را افزایش دهد، از درگیریها جلوگیری کند و صلح را تقویت کند. اوکراین، گرجستان و مولداوی در چارچوب این پروژه از اتحادیه اروپا کمک دریافت میکنند.
پیامی به جمهوری آذربایجان
بورل همچنین گفت که اتحادیه اروپا باید در برابر هرگونه تلاش برای بیثبات کردن ارمنستان از داخل یا خارج هوشیار باشد.
نماینده عالی روابط خارجی و سیاست امنیتی اتحادیه اروپا تأکید کرد: پیام ما به آذربایجان روشن است، نقض تمامیت ارضی ارمنستان به هر نحوی غیرقابل قبول تلقی خواهد شد و تأثیر جدی بر کیفیت روابط ما خواهد داشت.
بورل خواستار از سرگیری مذاکرات بین ارمنستان و آذربایجان بر اساس کار انجام شده توسط رئیس شورای اتحادیه اروپا شد.
وی با بیان اینکه وزرای خارجه اتحادیه اروپا تصمیم گرفتهاند آرارات میرزویان وزیر امور خارجه ارمنستان را به یکی از نشست های آتی شورای امور خارجه دعوت کنند، گفت: ما باید یک توافق صلح را منعقد کنیم، ما متعهد به ادامه نقش خود به عنوان یک میانجی هستیم.
تصمیمات وزرای خارجه اتحادیه اروپا به کمیسیون اروپا ارائه خواهد شد. سپس کمیسیون پیشنهاداتی را برای اجرای آنها ارائه میکند. در این پیشنهادها باید به وضوح بیان شود که مأموریت اتحادیه اروپا در ارمنستان در چه مقیاسی و چگونه گسترش خواهد یافت و ایروان چه کمکی میتواند از بروکسل انتظار داشته باشد. تصمیمات کمیسیون اروپا نیز به نوبه خود باید توسط 27 عضو اتحادیه اروپا تصویب شود.
نماینده عالی روابط خارجی و سیاست امنیتی اتحادیه اروپا در مورد جنگ رژیم صهیونیستی علیه مردم غزه گفت: باید کشور جدیدی برای فلسطینیها ایجاد شود و نمیتوان اجازه اخراج فلسطینیها را داد. ما باید راهحلی برای صلح بین فلسطینیها و اسرائیلیها و صلح در منطقه پیدا کنیم. بحران دراماتیکی که امروز در حال تجربه آن هستیم و تلفات جانی عظیم در دو طرف اسرائیلی و فلسطینی نشاندهنده شکست سیاسی و اخلاقی جامعه جهانی است. تاکنون راهحلی پیدا نکردیم. با توجه به این وضعیت همه باید به دنبال راهحل باشند. راهحل باید آینده دو کشوری باشد.
باکو از مأموریت اتحادیه اروپا استقبال نکرد
آذربایجان هنوز به اظهارات رئیس دیپلمات اتحادیه اروپا واکنشی نشان نداده است. با این حال، باکو از این واقعیت که اتحادیه اروپا یک مأموریت مرزی را زودتر به ارمنستان فرستاده است، استقبال نکرد. الهام علیاف رئیسجمهور آذربایجان در ابتدای سال جاری گفت که اتحادیه اروپا در واقع با تمدید مدت مأموریت دستکاری کرده است. چون مأموریت اول دو ماهه توافق شده بود.
مارکوس ریتر، رئیس نمایندگی اتحادیه اروپا در ارمنستان گفت که آنها در تلاش هستند تا با مقامات آذربایجان ارتباط مستقیم برقرار کنند و میخواهند یک دفتر ارتباطی در باکو افتتاح کنند.
در ماه اکتبر، دو دیدار بین ارمنستان و آذربایجان با میانجیگری اتحادیه اروپا برگزار نشد. طرفین یکدیگر را در این امر سرزنش کردند.
گفتنی است، در اوایل دهه 1990، درگیری قرهباغ باعث درگیری بین آذربایجان و ارمنستان شد. منطقه قرهباغ آذربایجان و 7 ناحیه اطراف آن اشغال شد. در نتیجه جنگ 44 روزه در سال 2020، باکو کنترل آن 7 ناحیه و بخشی از قرهباغ را به دست گرفت. یک نیروی حافظ صلح روسیه در منطقه مستقر شده است.
باکو در روزهای 19 تا 20 سپتامبر سال جاری «اقدامات ضد تروریستی محلی» را در قرهباغ اعلام کرد. ایروان این اقدام را «پاکسازی قومی» و «تجاوز» ارزیابی کرد.
در 20 سپتامبر، جداییطلبان قرهباغ گفتند که با شرایط باکو موافقت کردهاند. بعدها مهاجرت جمعیت ارمنی از قرهباغ به ارمنستان آغاز شد.
در 28 سپتامبر، جمهوری خودخوانده قرهباغ اعلام کرد که فعالیت خود را متوقف میکند. بسیاری از رهبران این جمهوری جداییطلب بازداشت و به باکو آورده شدند.
انتهای پیام/