خانهای دیدنی در اهواز – بلادنیوز
خانهای دیدنی در اهواز – بلادنیوز
سلام نو _ سرویس گردشگری: حیاطی کهنسال با درهای قدیمی و شیشههای رنگی و دیوارهای آجرپوش در دورتادور، درخت نخلی خمیده، حوض آبی مصفا و گلدانهای سفالی دلانگیز؛ اینجا خانه ماپار است. روزگاری زندگی با همه خوب و بدش در این خانه جریان داشت. این بنا شاهد گذر تاریخ بوده و در دل هر سنگ و آجر آن خاطرهای نهفته است. با قدمتی که به اوایل دوره پهلوی بازمیگردد، اکنون خانه ماپار بازسازی شده است و بخشهای گوناگونی از قبیل شربتخانه، عکاسخانه و… در آن جای گرفتهاند. این مجموعه دوستداشتنی بهعنوان یکی از جاهای دیدنی اهواز، در تمام طول سال میزبان اهالی شهر و گردشگران است.
معرفی خانه ماپار
خانه ماپار یکی از خانههای قدیمی اهواز است که به فاصله اندکی از رودخانه کارون در خیابان خوانساری قرار دارد. بهنظر میرسد خانه ماپار از موریانه و رطوبت سالیان، جان سالم بهدر برده است. دیگر میشود میان آجرهای قدیمیاش، در کنار حوض آبی و گلدانهای سفالی نشست و شربتی نوش جان کرد. میشود صبحانه را کنار درخت گلکاغذی صورتی میل کرد و به سالها و دهههایی اندیشید که بر این خانه گذشته است.
خانه ماپار یکی از آثار تاریخی و جاهای دیدنی استان خوزستان است که آن را به نشانی اهواز، خیابان نادری، خیابان خوانساری، بعد از چهارراه اول، بین کافی و جهانیان، پلاک ۵۵۱ پیدا میکنید.
خانه ماپار از یادگارهای دوره پهلوی اول محسوب میشود و محل زندگی عبدالمجید ماپار، از تجار خوزستان بوده است. او در اواخر دوره قاجار در این خانه ساکن شد و در اوایل دوره پهلوی، تغییراتی در بنای آن بهوجود آورد. در این کار، ماپار از یکی از بهترین معماریهای دوره پهلوی بهره جست. بعد از فوت ماپار، خانه وی توسط دولت پهلوی توقیف شد و بعد از انقلاب اسلامی، سازمان میراث فرهنگی، آن را در اختیار گرفت.
خانه ماپار در پنجم آذر ماه سال ۱۳۸۰ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید. از سال ۱۳۸۶ انجمن دوستداران ادبی حافظ و کتابخانه حافظ در این خانه جای گرفتند. طی این سالها مرمت خاصی روی این بنا انجام نشد و خانه از موریانه، شوره و رطوبت آسیبها دید.
در سال ۱۳۹۵، خانه ماپار به سرمایهگذار بخش خصوصی واگذار شد و بازسازی خانه با نظارت سازمان میراث فرهنگی آغاز شد. هماکنون خانه ماپار مرمت و سیستم برق و آب آن تعویض و بازسازی شده است.
معماری خانه ماپار
مساحت خانه ماپار ۵۵۰ متر مربع است و دو طبقه و یک زیرزمین دارد. این خانه مانند بناهای همدوره خود دارای نمای آجری است. دیوارهای خانه از سنگ ساخته شدهاند. در این خانه دورهساز دو حیاط در دو طرف ساختمان ساخته شده که در حال حاضر تنها یک حیاط مورد استفاده است. در هر دو حیاط، حوضی زیبا دیده میشود. پوشش سقف اتاقها چندل چوبی است و تیرهها در فاصلههای ۲۰ سانتیمتری از یکدیگر قرار گرفتهاند. سردر ورودی خانه نیز تزیین آجرکاری خفته راسته دارد.
بخشهای خانه ماپار
خانه ماپار این روزها جانی دوباره گرفته و میزبان فعالیتهایی مانند اجرای نمایش، نمایشگاه صنایع دستی، نمایشگاه عکس و فعالیتهای فرهنگی دیگر است. بخشهای زیر در مجموعه ماپار واقع شدهاند:
- نگارخانه؛
- عکاسخانه؛
- رستوران و شربتخانه؛
- مرکز تولید و فروش صنایع دستی؛
- مرکز اطلاعرسانی گردشگری و میراث فرهنگی خوزستان.
کتابخانه ی خانه ماپار
اگر شما هم علاقمند به خواندن کتاب های متنوع هستید، باید سری به کتابخانه ی این بنای تاریخی بیاندازید. کتابخانه ای از کتاب های ادبی، هنری و کتاب های حافظ در زیر زمین این خانه وجود دارد.
انجمنی به نام دوستداران حافظ در سال 1386 فعالیت خود را در خانه ی ماپار اهواز آغاز کرد. همچنین مراسم شعرخوانی نیز در این کتابخانه برگزار می شود.
نگارخانه ی خانه ماپار
نگارخانه ی خانه ماپار اهواز از مجسمه های هنری متنوعی پر شده است، می توانید در داخل عکس خانه ی این نگارخانه لباس های سنتی این شهر را بپوشید و عکس های یادگاری بیاندازید. در این نگارخانه اجرای موسیقی زنده نیز برگزار می شود و لحظاتی خوش را برای گردشگران ثبت می کند.
صنایع دستی در خانه ماپار
در قسمت صنایع دستی خانه ماپار در طبقه ی اول می توانید وسایلی را که به صورت دست ساز توسط مردم محلی درسا شده اند به عنوان سوغاتی تهیه کنید و با خود به خانه ببرید.
در نمایشگاه صنایع دستی می توانید ظروف سفالی، لباس های دست دوزی شده، حصیرهای دستبافت و زیورآلات صدفی را تهیه کنید و از جذابیت های این محصولات لذت ببرید.
بامک خانه ماپار
در خانه ی تاریخی ماپار مرکزی گردشگری برای کودکان وجود دارد، و فضایی سرگرم کننده را برای کودکان فراهم می کند. در اینجا بر خلاف دیگر جاهای تاریخی کودکان در این مکان سرگرم می شوند و حوصله ی آن ها سر نمی رود.
در این مرکز کودکان می توانند چیزهای زیادی را یاد بگیرند، همچنین در این مکان راهنمایی برای گردشگران و اطلاعات خوبی را در اختیار گردشگران قرار می دهد.
شربت خانه ماپار
پس از یک گشت و گذار خوب در بخش های مختلف خانه ماپار، در هوای گرم و شرجی جنوب می توانید به شربت خانه ماپار سر بزنید و نوشیدنی معروف و محبوب مای لقاح را امتحان کنید. این نوشیدنی از عرقیاتی که از لقاح درخت نخل ایجاد می شود، ساخته می شود.
رستوران و کافی شاپ های خانه ماپار
اگر شما هم علاقهمند به غذاهای جنوبی و دریایی هستید، باید به شما مژده بدهیم رستوران ها و کافی شاپ های متنوعی وجود دارد.
این رستوران ها و کافی شاپ ها در فضای حیاط خانه ی ماپار قرار دارد، همچنین می توانید در بالای عمارت بنشینید و غذای مورد علاقه ی خود را میل کنید و از فضای دور تا دور این مجموعه لذت ببرید. فضای دور تا دور این خانه با گلدان ها و باغچه های کوچک سرسبز، حوض آبی رنگ در وسط حیاط تزئین شده است.