اخبار روز

ویژگی‌های امام علی در خطبه‌ی تاریخیِ امام سجاد – بلادنیوز

  • ویژگی‌های امام علی در خطبه‌ی تاریخیِ امام سجاد – بلادنیوز

    – اخبار فرهنگی –

    به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری بلادنیوز، خطبه امام سجاد علیه‌السلام در مجلس یزید، یکی از رساترین و جسورانه‌ترین بیانات تاریخ اسلام است که پس از واقعه کربلا ایراد شده. این خطبه نه تنها شناسنامه‌ای از خاندان اهل‌بیت را با صراحت و فصاحت ترسیم می‌کند، بلکه حقیقت واقعه عاشورا و مظلومیت اهل‌بیت را مقابل جمعیتی که توسط تبلیغات اموی گمراه شده بودند، به بهترین شکل روشن کرد. امام با تکیه بر فضایل و جایگاه بی‌نظیر پدر، جد و اجدادش، حقیقت اهل‌بیت و انحراف دشمنان‌شان را برای همگان عیان کرد.

    اهمیت دیگر این خطبه در احیای هویت دینی مسلمانان و تثبیت فرهنگ «مقاومت در برابر ظلم» نهفته است. هر فراز از این خطبه، پرده از چهره‌ی ظالمان کنار می‌زند؛ هم مظلومیت بزرگان دین را آشکار می‌کند و هم شجاعت و حقانیت خاندان علی علیه‌السلام و نقش بی‌بدیل آنان در پیشبرد اسلام را نشان می‌دهد. این خطبه، چراغ راه آزادگان تاریخ شد؛ آزادگانی که در هر عصر و زمانی، در برابر ظلم و ستم سکوت نمی‌کنند.

    خطبه امام سجاد(ع) چگونه منطق سقیفه و کاخ یزید را متزلزل کرد؟

    أَنَا ابْنُ مَنْ ضَرَبَ بَیْنَ یَدَیْ رَسُولِ اللَّهِ بِسَیْفَیْنِ وَ طَعَنَ بِرُمْحَیْنِ وَ هَاجَرَ الْهِجْرَتَیْنِ وَ بَایَعَ الْبَیْعَتَیْنِ وَ قَاتَلَ بِبَدْرٍ وَ حُنَیْنٍ وَ لَمْ یَکْفُرْ بِاللَّهِ طَرْفَةَ عَیْنٍ أَنَا ابْنُ صَالِحِ الْمُؤْمِنِینَ وَ وَارِثِ النَّبِیِّینَ وَ قَامِعِ الْمُلْحِدِینَ وَ یَعْسُوبِ الْمُسْلِمِینَ وَ نُورِ الْمُجَاهِدِینَ وَ زَیْنِ الْعَابِدِینَ وَ تَاجِ الْبَکَّائِینَ وَ أَصْبَرِ الصَّابِرِینَ وَ أَفْضَلِ الْقَائِمِینَ مِنْ آلِ یَاسِینَ رَسُولِ رَبِّ الْعَالَمِینَ أَنَا ابْنُ الْمُؤَیَّدِ بِجَبْرَئِیلَ الْمَنْصُورِ بِمِیکَائِیلَ أَنَا ابْنُ الْمُحَامِی عَنْ حَرَمِ الْمُسْلِمِینَ وَ قَاتِلِ الْمَارِقِینَ وَ النَّاکِثِینَ وَ الْقَاسِطِینَ وَ الْمُجَاهِدِ أَعْدَاءَهُ النَّاصِبِینَ وَ أَفْخَرِ مَنْ مَشَی مِنْ قُرَیْشٍ أَجْمَعِینَ وَ أَوَّلِ مَنْ أَجَابَ وَ اسْتَجَابَ لِلَّهِ وَ لِرَسُولِهِ مِنَ الْمُؤْمِنِینَ وَ أَوَّلِ السَّابِقِینَ وَ قَاصِمِ الْمُعْتَدِینَ وَ مُبِیدِ الْمُشْرِکِینَ وَ سَهْمٍ مِنْ مَرَامِی اللَّهِ عَلَی الْمُنَافِقِینَ وَ لِسَانِ حِکْمَةِ الْعَابِدِینَ وَ نَاصِرِ دِینِ اللَّهِ وَ وَلِیِّ أَمْرِ اللَّهِ وَ بُسْتَانِ حِکْمَةِ اللَّهِ وَ عَیْبَةِ عِلْمِهِ.

    من پسر آن کسی هستم که برابر پیامبر با دو شمشیر و با دو نیزه می رزمید، و دو بار هجرت و دو بار بیعت کرد، و در بدر و حنین با کافران جنگید، و به اندازه چشم بر هم زدنی به خدا کفر نورزید، من فرزند صالح مؤمنان و وارث انبیا و از بین برنده مشرکان و امیر مسلمانان و فروغ جهادگران و زینت عبادت کنندگان و افتخار گریه کنندگانم، من فرزند بردبارترین بردباران و افضل نمازگزاران از اهل بیت پیامبر هستم، من پسر آنم که جبرئیل او را تأیید و میکائیل او را یاری کرد، من فرزند آنم که از حرم مسلمانان حمایت فرمود و با مارقین و ناکثین و قاسطین جنگید و با دشمنانش مبارزه کرد، من فرزند بهترین قریشم، من پسر اولین کسی هستم از مؤمنین که دعوت خدا و پیامبر را پذیرفت، من پسر اول سبقت گیرنده‌ای در ایمان و شکننده کمر متجاوزان و از میان برنده مشرکانم، من فرزند آنم که به مثابه تیری از تیرهای خدا برای منافقان و زبان حکمت عباد خداوند و یاری کننده دین خدا و ولی امر او، و بوستان حکمت خدا و حامل علم الهی بود.

    هر کدام از این جملات امام سجاد علیه السلام حاوی پیام‌های آسمانی است:

    1. أَنَا ابْنُ مَنْ ضَرَبَ بَیْنَ یَدَیْ رَسُولِ اللَّهِ بِسَیْفَیْنِ وَ طَعَنَ بِرُمْحَیْنِ

    امام سجاد علیه‌السلام خود را فرزند کسی می‌داند که مجاهدت‌های بی‌مانندی در رکاب پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله نشان داده است. امام علی علیه‌السلام در جنگ‌های مختلف، دوبار با شمشیر و دوبار با نیزه به دشمنان ضربه زده است. نمونه این شجاعت به‌ویژه در جنگ احد و خندق و روز خیبر مشاهده شد، آنجا که پیامبر فرمود: «لَأُعْطِیَنَّ الرَّایَةَ غَداً رَجُلاً یُحِبُّ اللَّهَ وَ رَسُولَهُ…‏» یعنی «فردا پرچم را به کسی می‌دهم که خدا و رسولش را دوست دارد…» در‌ منابع شیعه نیز بارها آمده که هیچ رزم‌آوری در جرأت و قدرت مانند علی علیه‌السلام نبود و ایشان قاتل بزرگان عرب از جمله عمر بن عَبدُود بود.

    2. وَ هَاجَرَ الْهِجْرَتَیْنِ وَ بَایَعَ الْبَیْعَتَیْنِ وَ قَاتَلَ بِبَدْرٍ وَ حُنَیْنٍ وَ لَمْ یَکْفُرْ بِاللَّهِ طَرْفَةَ عَیْنٍ

    امام سجاد، هجرت امیرالمؤمنین را چه به حبشه و چه به مدینه یاد می‌کند، همچنین بیعت‌های مهمی چون بیعت رضوان (سوره فتح: 18) و بیعت در حجةالوداع یا غدیر را خاطرنشان می‌کند. شرکت در بدر و حنین نیز نماد فداکاری در سخت‌ترین نبردهای اسلام است (سوره انفال: 17، سوره توبه: 25). ویژگی مهم امیرالمؤمنین اخلاص مطلق در ایمان است که لحظه‌ای به اعوجاج فکری و عملی گرفتار نشدند، چنان که پیامبر اسلام خطاب به ابن عباس می‌فرماید: «یَا ابْنَ عَبَّاسٍ، احْذَرْ أَنْ یَدْخُلَكَ‏ شَكٌ‏ فِیهِ‏، فَإِنَّ الشَّكَّ فِی عَلِیٍّ كُفْرٌ بِاللَّه‏»؛ یعنی ای ابن عباس؛ بترس از اینکه در مورد علی علیه‌السلام شک کنی که همانا شک در مورد او کفر به خداوند تبارک و تعالی است. (أمالی شیخ طوسی، ص 106)

    3. أَنَا ابْنُ صَالِحِ الْمُؤْمِنِینَ وَ وَارِثِ النَّبِیِّینَ وَ قَامِعِ الْمُلْحِدِینَ

    این فراز یادآور آن است که امام علی  ‌علیه‌السلام خلاصه نیکوکاران و نیکوترین مؤمنین است. او وارث علم انبیاء و دانش پیامبران است حدیث نبوی مبنی بر اینکه «أنا مدینة العلم و علی بابُها»، یعنی «من شهر علمم و علی دروازه و باب آن» گویای این معرفت است.  همچنین مقابله‌اش با کافران و ملحدان در تاریخ صدر اسلام، به ویژه در مورد خوارج، نمودی از همین ویژگی «قمع» ملحدین است.

    4. وَ یَعْسُوبِ الْمُسْلِمِینَ وَ نُورِ الْمُجَاهِدِینَ وَ زَیْنِ الْعَابِدِینَ

    یعسوب یعنی رهبر و محور اصلی؛ پیامبر اسلام فرمود: «یا علی اَنْتَ یعْسُوبُ الدّینِ وَ الْمالُ یعْسُوبُ الظَّلَمَةِ» [معانی الأخبار، صدوق، ص66]؛ یعنی ای علی، تو محور و پیشوای دین هستی چنان‌که مال، محور ظالمان است. حضور علی(ع) در صف اول مجاهدین و نقش الگویی ایشان برای عابدان و شب‌زنده‌داران، در منابع مهم و متون عرفانی شیعه و اهل سنت بسیار مورد تأکید است.

    5. وَ تَاجِ الْبَکَّائِینَ وَ أَصْبَرِ الصَّابِرِینَ وَ أَفْضَلِ الْقَائِمِینَ مِنْ آلِ یَاسِینَ

    امام علی علیه‌السلام همواره در عبادت نهایت اشک و فروتنی را داشت. ابن‌ابی‌الحدید می‌نویسد او در محراب از خوف الهی مکرّر بی‌هوش می‌شد. همچنین صبر ایشان در ماجرای شعب ابی‌طالب، دوران پس از پیامبر و در قضیه ضربت خوردن‌شان بی‌نظیر است.

    انتهای‌پیام/

    میانگین امتیازات ۵ از ۵
    از مجموع ۱ رای

    نوشته های مشابه

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    دکمه بازگشت به بالا